Produkty pochodzenia zwierzęcego

Współczesnego psa należy traktować w praktyce raczej jako zwierzę wszystkożerne niż mięsożerne. To znaczy, że powinien być żywiony zarówno produktami pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego odpady, ryby mleko, sery, jaja), jak i roślinnego (produkty mączne kasze, ziemniaki, warzywa i owoce). Żywienie wyłącz nie pokarmami pochodzenia zwierzęcego jest równie niewskazane jak żywienie samymi produktami roślinny mi. Najważniejsze jest, aby psy, zwłaszcza pracujące otrzymywały rozmaite pokarmy, dostarczające organiz mowi zarówno białka, tłuszczu i węglowodanów, jak też witamin i składników mineralnych. Niedobór lub nadmiar któregokolwiek ze składników odżywczych pro wadzi do niewłaściwej przemiany materii, do zaburzeń w czynności różnych narządów organizmu, a w kon sekwencji do różnych schorzeń. Psa pracującego należy karmić 3 lub 2 razy dzień nie, zależnie od rodzaju służby. Pies bardzo szybko przy zwyćzaja się nie tylko do częstotliwości, ale i do godzin karmienia. Toteż raz ustalonego regulaminu nie należy zmieniać. Pies silnie przegłodzony zjada podany mu po karm zbyt łapczywie, co może spowodować zaburzenia w czynności przewodu pokarmowego. Nie należy także podawać psu pokarmu gorącego i zimnego. Przygotowaną dla niego zupę trzeba ostudzić do temperatury pokojowej (ok. 30“).
Bardzo istotne jest dostosowanie pory karmienia do godzin pracy. Pies powinien być nakarmiony nie później niż na godzinę przed rozpoczęciem służby lub na dwie godziny przed tresurą. Po skończonych zajęciach może być nakarmiony nie wcześniej niż po upływie 30 minut od zakończenia pracy.